Да се нарисуваш за четири дни – минаване в R-режим
Read Time:6 Minute, 12 Second

Да се нарисуваш за четири дни – минаване в R-режим

В момент на творческо лутане и в период, когато дърветата слагат червено-жълтата си премяна имах нужда от нещо, което да върне вдъхновението ми. Често разглеждах валящите събития и покани във фейсбук с досада и пренебрежение, докато в точния момент не ми попадна примамващото „Отключи художника в себе си“.

Не бях рисувала от часовете по изобразително изкуство в гимназията (като изключим красивите цветя, с които изписвах тетрадките си от време на време), а често съм усещала необходимост от досег с това изкуство. Имах нужда от няколко дни на размисъл и се оказа, че този курс е бил последното възелче на мрежата, която наричам „вдъхновение“. Ето крайния резултат:

avtoportret
Автопортрет

Да превключиш на дясното полукълбо – умение, което с годините закърнява. Според историята – през 1968 г. носителят на Нобелова награда Роджър Спери открива, че човешкият мозък използва две коренно различни начини на мислене – L-режим (left), което се занимава със словесното и аналитичното, и R-режим (right), който е визуалното възприятие.

Left-and-right-side-of-brain
Работа на лявото и дясното полукълбо на мозъка

Години след това д-р Бети Едуардс „разширява“ теорията и отхвърля идеята, че рисуването е „магическо умение“ или вроден талант. Тя предполага, че хората могат да се научат да рисуват – за кратко време, като направят заучена смяна от L-режим в R-режим.

Нейната последователка Меглена Костова, художник-приложник, методист и преподавател по системата  „Отключи Художника в теб“ и метода „Рисувай и с двете си ръце“, разказва за своя опит и ефект върху художниците-курсисти. Тя се запознава с методиката на д-р Бети Едуардс съвсем случайно – по време на коучинг обучение на деца при унгарката Илдико Кудлик. Тя споменава за метода на Едуардс, при който само за четири дни всеки може да се научи да рисува. След като изучава нейния метод, Мега започва да преподава и да разпространява знанията заедно с художника Мариана Матева. Любопитен факт, който откриват – Леонардо да Винчи е преподавал по идентичен начин на своите ученици.

14877172_10209116611247340_1157708719_n

Меглена Костова, художник-приложник

„Ако искате да сте балансирани и успешни, отключете художника в себе си, отключете креативната личност, поета, музиканта, актьора във вас и това ще ви направи щастливи!“ 

Когато сме в хармония, балансът между двете полукълба е точно като Ин и Ян. Но в съвременния начин на живот, далеч от природата и природосъобразния начин на хранене, в постоянния стрес и напрежение при повечето хора се наблюдава доминиращо ляво полукълбо. Може би повечето хора не знаят, че с рисуване, танци, слушане на класическа музика, разходка в природата и всякакви творчески занимания, човек балансира двете си полукълба. Хората просто спират да рисуват, когато си повярват, че не умеят да го правят. Но това може отново да се развие за кратко време и човек отново да продължи да рисува. Няма човек, който да не може да рисува! Ако можеш да пишеш букви, всичко което виждаш с очите си можеш и да се научиш да го нарисуваш вярно.

Picasso-Dali
Пикасо и Дали, които рисуват яйце

Рисуването с лявото полукълбо се преподава в академичните училища, като гарантирано дава резултат – дълго обучение, рисуване с високо качество на картината, анализиране, предварителен чертеж. Но пък има не малък недостатък – липса на емоции в картината. Затова ми е приятно да споделям моите знания и да предам тези полезни умения на нашата образователна система. Знам, че това ще им бъде от голяма полза, защото и на мен много ми помогна, макар да имам художествено образование.

Д-р Бети Едуардс ни учи, че хората могат да се научат да рисуват за кратко време, като се научат умишлено да сменят от L-режим в R-режим. Мозъкът е този, който трябва да научим да мисли правилно, а не ръката да рисува, както си мислят повечето хора. Всичко това става чрез тренирането на мозъка на пет основни умения – възприятие на ъгли, пространство, връзки между обектите, светлосенки, целостта на картината.

tvorchestvo
Творчество на курсистите на Мега и Мери

Съществува режим, наречен Алфа ритмика или Алфа ниво, като при него и двете полукълба на мозъка са приблизително еднакво активни. В ежедневието режимът се наблюдава веднага след събуждане или преди сън. Тогава идват най-свежите и креативни идеи. В теорията на д-р Едуардс се споменава този режим като сравнение със състоянието, в което всеки художник изпада, когато твори. Изпада в състояние на безвремие, блаженство, спокойствие и творческо вдъхновение.

„Рисувайте, защото обичате да го правите, а не да се харесвате на другите.“

Често спираме да рисуваме още като деца, а точно от децата учим най-много. От децата можем да научим – първо: да не сме критични към себе си и към творбите си. Това много пречи, а децата не познават самокритиката. С нея се запознават чак в училище. Те рисуват за удоволствие и това ги забавлява. Второ – творете на воля, от душа и без да му мислите много. Ако не ви хареса крайният резултат, просто няма да го покажете на хората 🙂 Така ще изживеете удоволствието да сте свободен и да творите това, което душата ви иска, като дете. Трето, рисувайте за самите вас. Рисувайте, защото обичате да го правите, а не да се харесвате на другите.

Има много начини да балансираме двете си мозъчни полукълба. Моят начин е: да рисувам и с двете си ръце, да имам еднаква сръчност и на двете ръце, да рисувам „Мандали“ и „Дзен-плетеници“, да се храня с жива храна, която е прекрасна за мозъка, да практикувам йога, да съм все по близо до природата, да наблюдавам света около мен като извънземно, да отделям всеки ден за съзидателни занимания, да създавам красота и да помагам на хората да усетят удоволствието да правят това.

Zanyatiq
Част от моите занятия по време на курса

Относно метода ми „Рисувай с двете си ръце” – той включва както упражнения за рисуване, така и фитнес за пръстите, танци, упражнения за тялото. Хората, които се занимават с танци, свирят на музикални инструменти, както и някои спортисти използват активно и двете полукълба.

Винаги едното кълбо доминира – ако докато учим, си пуснем чувствена, страстна музика – ние се разсейваме от главната си дейност – предизвикваме дясното полукълбо, отговорно за чувствата ни. Когато пък на улицата видим котенце – лявата половина на мозъка ни дава логическата информация за него – животно с козина, бозайник, опашка, уши, очи и т.н. Но когато го вземем в ръцете си и го притиснем към себе си – активираме дясното полукълбо, отговарящо за нашите усещания – наблюдаваме шарките по козината, чувстваме топлината му и вибрациите от мъркането. Тогава намалява активността на лявото полукълбо, защото вече не ни необходимо да преработваме точната информация за това животно и организмът пести запасите от енергия.

14590395_1761561357452045_5767842275446776446_n

Какво да направим, за да отключим твореца в себе си? Един от начините за задействане на дясната половина на мозъка, отговорна за творчеството е да се занимаваме с дейност, която да „откаже“ лявото полукълбо да поеме контрол. Такъв тип дейности са монотонните – каране на колело, плетене, разходка в гората, шиене на гоблен. Тогава ние се свързваме с твореца в нас.

Светът видимо претърпява промени и преминаваме от времената, в които властва лявата част на мозъка, която се характеризира главно с „числа, цифри и машини“ и в епохата на креативното ни въображение и съзидателно мислене.

Ако искате да сте балансирани и успешни, отключете художника в себе си, отключете креативната личност, поета, музиканта, актьора във вас и това ще ви направи щастливи!

Автор: Петя Петкова

Редактор: Милена Николаева

Снимки: линковете са посочени на изображенията

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Да се нарисуваш за четири дни – минаване в R-режим

  1. Чудесно Петя, възхищавам се на написаното от теб! Аз също бях на този курс и наистина се чувствах по този начин – щастлива, като дете и изумена от собствените си способности и неподозирани умения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next post Към бивака! („Бяла река“)
Close