Какво да подаря?
Read Time:9 Minute, 18 Second

Какво да подаря?

Идеи за подаръци за деца 0-3 години и нагоре

Тази публикация я отлагам от месеци, но ето – дойде и нейното време непосредствено преди Деня на детето.

Подаряваме, за да се чувстваме добре, обичани, ценни, да създадем емоция. Но понякога имаме нужда от помощ за подаръците. Затова – освен идеи, споделям личен опит и линкове, за да ви улесня максимално. Ето какво ще откриете:

  1. Идеи за подаръци на деца 0-1 години
  2. Идеи за подаръци на деца 1-2 години
  3. Идеи за подаръци на деца 2-3 години
  4. Алтернативни идеи
  5. Кодове за отстъпка

Надявам се да ви бъде полезно, споделяйте с приятели и пазарувайте разумно!

Идеи за подаръци на деца 0-1 години

Още докато бях бременна започнах да купувам вещи за детето. Все да е хубава материя, да е развиващо, да е без батерии, да не е пластмаса, да е ново, да е красиво, люлка с много функции… Мога да продължа до безкрай и за доста покупки съжалявах, че не направих проучване, за да се убедя, че нямам нужда от тях. (В тази връзка силно ви препоръчвам статията на Кали Мирева за Деинфлуенсинга, оставям линк). И така – някои играчки прибрах почти недокоснати в кутиите, някои раздадох, трети внедрявам в игри за по-големи.

С времето открих възможности като OLX, Малки съкровища , Infinity toy box за вещи и играчки втора употреба, които са хем качествени, хем на по-ниски цени или можеш да си наемеш краткосрочно или дългосрочно, което е чудесно, когато детето е малко и се развива бурно.

Препоръката ми за всяка възраст е, ако детето не ви е толкова близко, че да сте запознати с интересите и етапите на развитие, да питате родителите.

Това важи изключително за периода 0-1 години. Ето и моите предложения:

БЕБЕТА

Памперси, муселинови кърпи и бодита (със закопчаване отпред) биха били добър избор тук. Ако избирате дрешка – питайте за размера, който е в момента детето и вземете малко по-голямо, износват се буквално за дни в първите месеци. За подаръци и за себе си съм се доверявала на Шушулка и Сгушени. За по-големите WildBugs.

Слинг или раница – задължително консултация с майката дали би носила и по възможност да пробва. Във фейсбук има много групи купува/продава и дами, които бяха дали съвет, оставям една от тях тук.

Активна гимнастика или качествено килимче. И двете се използват много в първите месеци, като килимчето е най-дългосрочната инвестиция не само за детето, а и за цялото семейство. В един момент просто всички сядаме на земята и си оставаме там. Препоръката ми за килимче е от Еко плей.

Книжки и черно-бели карти – препоръчвам Точната книжка на Емас, както и картите на ТабулаРаса.

Ако сте фенове на Монтесори – можете сами да изработите въртележки за новородени или да поръчате да ви изработят – Мунари, Гобби, Октаедър, Танцьорите. Намирам тук.

Български профили в Инстаграм, насочени към Монтесори от раждането, които биха ви били полезни и прекрасни майки, с които да си побъбрите: @le.montessori, @mihaela.momtessori, @montessorimaika.

Плетени играчки – препоръчвам с две ръце – Монтесори Гобби въртележката на Диди @pletenushka (талантлива семейна близка приятелка, която плете прекрасни играчки за деца, на която помагам със социалните мрежи). На шега ѝ предложих да направим страница в Инстаграм, като вече година радва много семейства с повод и без повод с нейните плетени играчки с отворен край.

Други плетени разкошни творения препоръчвам на Вили – @koalitreasures и на Михаела @mishka_i_zayche. Красиви кутии с гризалки, дрънкалки, аксесоари, дървени играчки, дидактични карти и също плетени играчки приготвя Аля, която познавам от Инстаграм и работи върху собствен сайт – @lalawood.bg

СЛЕД ШЕСТИ МЕСЕЦ

След 6-тия месец на детето можете да се развихрите доста – вероятно вече детето умее да с обръща, прави опити за лазене, може пък и да е започнало да седи, предстои захранване (ако родителите са съгласни, може да поръчате такъв тип комплект за хапване).

Силиконови или пластмасови чашки/кофички за игра, които са мултифункционални – за пълнене, изливане, подреждане като кула, игри като криене на предмети под тях.

Шумкащи книжки, такива, които могат да се дъвчат, такива с твърди страници.

Дървеният пъзел с дръжки при най-малките пък поощрява пинцетния захват, бих го препоръчала още в тази възраст. Като този от Bellamiestore.

Всичко за гризкане е подходящо в тази възраст, като с първия зъб започва и грижата за личната хигиена. Идея е такъв тип напръстник като от Kalababy.

Реалистични житовни Schleich.

Алтернативно – красива декорация за стая споделям от тук – Хей,ръчички и Шнук.

Идеи за подаръци на деца 1-2 години

Обикновено около годинката децата прохождат (макар да е напълно нормално този период да продължи до година и половина) – би било подходящо дървена буталка пате/пеперудка/топка, триколка, уолкър, количка за пренасяне на вещи, баланс колело.

Огромен пумпал, матрьошка (поръчвала съм от Грозното пате), истински комплект за почистване с лопатка и метличка, персонализирана раница, опознавателна кула+пързалка, тунел или детска кухня от ИКЕА.

Идеи за подаръци на деца 2-3 години

У дома се стараем да има баланс в заниманията и игрите между играчки, материали, предмети от домакинството, „съкровища от природата“. Виждаме колко запленено и щастливо е нашето момиче от една обикновена шишарка, пръчка или по-необикновено камъче в парка.

Намерили сме това, което работи за нас, а да изследваме моментните интереси на детето е нещо, което ни прави много щастливи.

ДЪРВЕНИ ИГРАЧКИ

Изборът на пазара е огромен. Хубавото е, че не е трудно да се намери висококачествена и запазена дървена играчка и втора употреба. Низанки, цилиндри, тактилни плочки, няколкокомпонентни пъзели, мемори карти, дървена къща са само част от тях.

МАГНИТНИ ИГРАЧКИ

Магнитни плочки игра с отворен край, за мен е една инвестиция, която много си залужава. Кутията с магнитните плочки се вади почти ежедневно вече две години, което за мен е индикатор за супер избор. У дома те са всичко – магнитни кутии, кули, огради, къщи, замъци, каквото въображението позволи. Оставям линк към сайта на Ина Русинова, като имам код за отсъпка при нея petya5тук. Други варианти, които има на пазара и също са интересни – магнитна дъска, магнитен театър, магнитен пъзел. Магнитните книги също са любими и търсени у дома.

ПЛЕТЕНИ ИГРАЧКИ

Топки, кукли за театър, плодове и зеленчуци също от любимата @pletenushka.

СТИКЕРИ

Най-добрата инвестиция за мен е в нещо, в което има перспектива. Силиконовите стикери за многократна употреба са чудесни и за лепене върху стъкло. Страхотни за фина моторика. Оставям линк към книжка с подобна идея.

МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ

Музиката участва в живота на момичето ни още от малко бебенце, а инструментите са винаги на ръка разстояние. Стига тоновете да са реални, няма да сбъркате с такъв тип подарък. Предлагам ви като идея тези камбанки в Учител.бг, макар че тук са на доста висока цена. Разгледайте целия сайт, заслужава си – оставям линк.

КОМПЛЕКТИ ЗА МОДЕЛИРАНЕ

Кинетичен пясък и пластилин (Play-doh) са прекрасни за сензорна стимулация, като е добре детето да е под око при игра (до 3-годишна възраст).

РОЛЕВИ ИГРИ

Касов апарат и везна от Лидл или Кауфланд, бебешка количка с бебе, кухня от ИКЕА.

КОМПЛЕКТИ ЗА РИСУВАНЕ

Освен книжките за оцветяване с вода (винаги гледайте да е за многократна употреба), защо не опитате миещи се флумастери за творене в банята? Пускате един душ върху „картините“ и готово! Бих добавила и безвредни бои за рисуване с пръсти, дебели моливи, пастели и цветни химикалки.

КОМПЛЕКТ ГРАДИНСКИ ИНСТРУМЕНТИ

Не подценявайте позивите за изследване на децата. Истинска лейка, лопатка, кофичка – за тях това е цяло съкровище и дълго време занимания на открито. Ето линк към нашите.

КНИЖКИ

Толкова обичам книжките, че все не ми стигат! Десетки страници няма да ми стигнат, за да разкажа през какви теми и заглавия сме минали. Тествайте, питайте, направете си карта за библиотеката, възможностите са безкрайни! Оставям линк към Фейсбук групата на Пирина Воденичарова Нито ден без книжки, която винаги е добър избор, ако търсите подходящо заглавие.
Избирам тук да представя няколко идеи, за да подкрепя българските творци, особено когато съм имала честта да се запозная с тях и да се докосна до техните творения.

Една от книжките е „Ягодка и Картофчо“ на Моника Боева – илюстрирана от нея и дъщеря ѝ. Книжката е с луксозни, твърди корици, а историите са много мили, рисувани и децата се асоциират с героите и техните приключения.

Другата, която с радост препоръчвам е на Михаела Големинова – „Маги, която не искаше да заспи “ – очарователна история, в която, вярвам, доста родители се припознават! Може да поръчате директно от авторката или пък от тук.

Развиващата книжка на специалистът Таня Иванова пък поръчвам често-често за моето си дете или деца на приятели, направена е с много внимание и любов – към сайта, като кодът ми е petyatalks5.

ОЩЕ НЯКОЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИДЕИ

Тротинетка Globber – линкът е в Озон, като в момента имат и намаления за 1-ви юни. И като става дума за превозно средство – винаги тествайте, ако можете. Ние, например, получихме от приятели баланс колело, нулев интерес все още. Всяко дете е различно и нищо не е задължително.

Таблет за рисуване – силно препоръчвам, особено за път.

Карти, карти, карти! Винаги имаме подръка, като много харесвам тези на Клевърбук.

Любими герои от книжки, като например плетени от вълна Петсън и Финдъс в Рисувачницата на Марги или пък за люителите на Барбароните – дървени фигурки от Зайчето Питър.

Качествена бутилка за вода – послените няколко са ни от Дизайница.

Алтернативи

Да осигурите достъпност у дома за детето е един от най-добрите подаръци, които бихте могли да осигурите. Дори да сте в малко жилище като нас. Освободете най-долното чекмедже в кухнята, за да подредите посуда и вещи, които лесно да достига детето, нечупливо огледало в коридора, закачалка за детски дрешки със самозалепващо покритие, закачалка в банята от Джъмбо, малка хавлия и т.н. Стимулирането на ранната самостоятелност е истински дар за децата, а и за нас, родителите.

ПОДКРЕПЕТЕ КАУЗА

Силно вярвам в работата и посланията на Алекс от Офлайн Кидс. Може да я подкрепите със симвилично дарение, като в замяна да получите тениски за цялото семейство или красиво канче.

Оставям линк и към групата на Купи подарък от Майки с деца с увреждания във Фейсбук.

КОДОВЕ ЗА ОТСТЪПКА

  1. Магнитни плочки – код petya5.
  2. Сайтът с ръчно направени играчки и ресурси Неща с душа, като така подкрепяте и една социална кауза – код petyatalks5.

3. Smarty toys bg – petyatalks10 – чудесни ресурси за игри.

4. Прекрасната развиваща книжка на Tаня и картите ѝ РечеЗвук от тук с код petya5.

5. Картини, чаши, фигурки ръчна изработка – Ангелина го умее! Оставям линк към сайта ѝ Крилати приятели, за там имам код petiatalks10.

ПОСЛЕПИС
Колкото и да обичаме нематериалните подаръци и да се убеждавам всеки ден как детето предпочита пръчка и камъни пред играчка от магазина, със сигурност няма да спрем да купуваме за нея. Не рядко задоволяваме собствените си неудовлетворени желания като деца. Това е и причината за моя апел – да пазаруваме със смисъл и да си задаваме въпроси дали това е нужно, детето дорасло ли е за тази играчка и т.н., за да не пълним къщите си с излишни вещи.

Хубав празник да имате, родители и деца!

Автор: Петя Петкова-Пенчева

Намерете ме и в Инстаграм @petyatalks

Последни публикации:

Previous post Между книгите и ранната самостоятелност
Close