Кунка Великова от „Неща с душа“: Да не затрупваме децата с играчки
Read Time:4 Minute, 52 Second

Кунка Великова от „Неща с душа“: Да не затрупваме децата с играчки

Знаете ли какво е социално предприятие? Някои хора го определят като своя сбъдната мечта, а за други – работно място, в което се чувстват пълноценни и приети, въпреки трудностите. А когато работата е свързана с образователни материали за деца – каузата е двойна. За душата на социалното предприятие „Неща с душа“ си говорим със съоснователката Кунка Великова.

Преди това – няколко думи за предприятието. „Неща с душа“ е място, от където се раждат красиви и смислени образователни игри и материали за деца. Играчките се изработват с внимание и лично отношение от хора с увреждания и специални нужни, като идеите са разработени заедно със специалисти.

От това, което съм поръчвала от предприятието, съм правила смислени подаръци за близки деца и качествени домашни занимания за моето собствено дете. А Кунка е мил и сърдечен човек, с когото си заслужава да си поговорите. Приятно четене!

     

Аз съм Кунка Великова – мечтател и оптимист, който вярва в доброто у хората и личния пример.

Родена съм в Пловдив, но от почти 20 години живея във Варна. Имам две прекрасни деца, на 6 и 4 години, които правят ежедневието ми много пъстро и динамично.

Кариерният ми път започна в бизнес средата в сферата на човешките ресурси, а от 2016 година фокусирах енергията си върху голямата ми страст –  да работя за каузи, които са значими за мен. Една от тях е Фондация „Оренда“, която създадохме с моя приятелка.

Какво е днес за Вас „Неща с душа“?

   „Неща с душа” се роди през лятото на 2018 година и приятелите ми често се шегуват, че това е третото ми дете. Създадохме социалното предприятие с много любов и амбиция да го превърнем в едно успешно и устойчиво начинание. Мисията на „Неща с душа” е да помага на децата да учат лесно и чрез игра, усвоявайки неусетно различни умения докато боравят с образователните материали, които разработваме.

     За нас е важно и хората с увреждания, които работят при нас, да се чувстват комфортно и да идват с усмивка и желание всеки ден в работилницата. Изключително съм благодарна за нашия прекрасен екип, който ни подкрепя всеки ден със своята отдаденост и положителна енергия.  Всеки един от тях влага душа и вдъхновение в продуктите, които правим.

Вашите играчки и образователни материали са насочени и към професионалисти, но и към родителите. Какви съвети бихте дали при избора на играчки?

       Съветът ми към всички родители е да не затрупват децата с играчки. Да избират с мисъл и любов – да подбират по-малко, но качествени и развиващи материали. За мен е важно една играчка да позволява интерпретация, творчество, поле за различни приложения от детето.

Например една кошница с рисувани плодове и зеленчуци може да се използва за сортиране по цвят, за сортиране по вид, за игра на криеница, за ролева игра на магазин и др. Използвайте въображението си и покажете на детето неограничените възможности на играта.   

За детето е важно не само с какво играе, а с кого играе. По-малките деца имат нужда от нашето присъствие, от това да отделим време от забързания си ден, за да поиграем и да се посмеем с тях.

С времето те стават все по-самостоятелни, научават се сами или с приятелчета да си измислят игри, но това, което са получили от нас в ранните години е основата, върху която стъпват.

В сайта на предприятието споделяте полезни теми, важни за семействата – една от тях е именно за адаптация в детската градина, но и говорите за музика, ролеви игри, връзката между родител – дете. Какъв е вашият опит като родител, кое ви е помагало в предизвикателни ситуации и трудно ли е да бъдеш родител днес, заради морето от информация, която ни залива и нáтиска, наречен „перфектни родители“?

Определено смятам, че да си родител днес е доста по-сложно и предизвикателно начинание отколкото в миналото. И то защото ние самите го правим такова. В желанието си да сме добре подготвени като родители, попиваме толкова много информация и то често противоречива, че в един момент се чувстваме тотално объркани. Затова и в нашия блог се стремим да представяме интервюта със специалисти, които имат практически опит и познания в дадената тема.

На родителите също препоръчвам, когато се колебаят,  да се доверяват на специалисти по темата. Вярвайте и на вътрешния си усет, вслушвайте се в детето си, защото всяко дете е уникално. Писаните правила и съвети са една добра насока, но те няма как да са наистина валидни и приложими за всички деца.

Кой е най-търсеният ви продукт и с какво е полезен?

Най-търсените ни продукти през миналата година бяха играта „Думички „Ура” и „Моят дневен режим“.

Играта „Думички „Ура” е чудесен начин да насърчим детето да започне да чете, още в началния етап на развиване на умението. В играта децата завъртат дървено колелце, което променя първата буква на дадена дума, за да образува нови.  Например думата „зар“ може да се превърне в „дар“, „нар“, „цар“ и т.н. Включен е и комплект цветни карти, които отговарят на думите и така децата могат да се упражняват да четат думите и да търсят правилната карта. Друг вариант за игра е да предоставим на детето карта, а то да се опита да намери правилната дума.

„Моят дневен режим” представлява малка книжа с отваряеми рингове, която позволява на детето да избере и подреди картинки с дейностите, които са му се случили или му предстоят през този ден. Така детето участва активно в планирането на своя ден, подготвено е и знае какво му предстои, кое след кое следва. Книжката може да бъде много полезна и в периода на адаптация в детска ясла или градина.

Автор: Петя Петкова-Пенчева

Снимки: Кунка Великова, личен архив

„Неща с душа“ можете да откриете във Фейсбук, Инстаграм или на техния сайт.

Код за отстъпка „petyatalks5“ – 5% на всичко ненамалено на сайта.


Последно в Инстраграм @petyatalks

Previous post Подготовка за детската градина – личен опит и идеи за книжки
Heading for the post with relevant dental picture Next post Първи грижи за детските зъбки и как да създадем положителна асоциация за зъболекарския преглед
Close