Отказ от сън при двегодишните – полезни практики от Катя Ушева
Read Time:7 Minute, 24 Second

Отказ от сън при двегодишните – полезни практики от Катя Ушева

Когато Радина беше на 2 години и 2 месеца започна да отказва обедния сън. В този период ѝ избиваха кътници, изведнъж беше придобила много нови умения. Съвпадна и с периода, когато я отбих. Всичко това доведе до много кризи, протести и трудности у дома. Ситуацията днес – един ден спи, друг пък не. Но почивката за мен и нея следобед е задължителна. Човекът, който ме подкрепи в периода на отбиване и след това беше консултантът по сън Катя Ушева.

Katya Usheva sleep train consultant

Катя започва работа като консултант по детски сън, водена от нуждата да помогне на себе си и детето си. Първото ѝ дете е „бебе еднорог“, което няма нужда от подкрепа и режими. При по-малкото дете ситуацията коренно се променя. Заспива само на гърда, буденията нощем стават през 40 минути, което води до физическо и емоционално изтощение за майката. Това е причината да започне да търси решение. Днес вече помага и на други родители, като ги подкрепя и се води преди всичко по техните разбирания и философия, после всичко останало, което знае за детския сън. В интервюто споделя ключови моменти при отказ от сън при двегодишните. Надявам се да е полезно!

Mother and children in a funny upside down picture

Около двегодишна възраст при децата се случва така наречената „регресия на съня“ – тя най-често се изразява в отказ от дневен сън, по-трудно вечерно приспиване, по-чести събуждания през нощта или комбинация от всичко. Продължителността на този период варира от 1 до 6 седмици при различните деца. А при някои двегодишни дори липсват индикации за настъпването му. Ето и най-честите причини за отказ от сън в този период:

 • Преумора. Неправилно разпределени интервали на будуване.
 • Новооткритата независимост. Знанието, че вече „мога сам“ и любимата думичка „Не“.
 • Напредък в развитието. Проговарянето е важен момент в този период.
 • Тревожност от раздяла. Особено силно се изразява при децата, които започват да посещават детска ясла.
 • Промяна в ежедневието. Свързана с тръгването на ясла или връщането на мама на работа.
 • Промяна в семейството. Поява на бебе, раздяла, смяна на жилещето.
 • Зъбоникнене. Време е за вторите кътници.
 • Страхове. На тази възраст децата започват да формират страхове – от тъмното, от измислени същества. Възможно е да се впечатлят от нещо, което са видели по време на позволеното им екранно време (ако има такова).
A little girl sleeping

СЛЕДОБЕДНИЯТ СЪН КАТО НЕОБХОДИМОСТ

С порастването количеството дневен сън, от който се нуждаят децата, намалява. Няма точна възраст, на която следобедния сън трябва да отпадне. Най-общо казано децата спират да спят на обяд, когато спрат да се нуждаят от тази почивка. Чувстват се достатъчно отпочинали до края на деня. Има няколко индикатора, които ще ни ориентират в това дали детето е готово да се раздели с обедния сън:

Често започва да протестира обедния сън – приспиването става изключително сложно и детето започва да пропуска обедната дрямка, но въпреки това остава в добро настроение до края на деня и не показва сигнали за сън.

Ако все пак е спало на обед протестите започват при вечерното приспиване. Възможно е и обратното – да заспива лесно за вечерен сън, но да започне да се буди по-често от обикновено, да будува продължително или да се буди прекалено рано сутрин. Липсата на сън може да повлияе негативно върху детските емоции.

Необходимо е да обърнем внимание на това дали:

 • в края на деня детето започва да показва признаци на сънливост
  • изглежда преуморено
  • лесно се разстройва
  • става по-кисело
  • въпреки 10-11 часов нощен сън трудно издържа да стои будно цял ден.

  Ако случаят е такъв, тогава със сигурност детето все още не е готово да се раздели с обедния сън.

  Toddler sleep stats

  ПРОТЕСТ И КЪСНО ЗАСПИВАНЕ СЛЕДОБЕД

  Ако детето протестира преди обедния сън, но все пак заспи – вариантите на действие са следните:

  1. Събудете го преди 17 часа. Ако наближава 17 часа и детето все още не е заспало, по-добре инвестирайте в максимално спокойни занимания и изместете вечерния сън с около 60-90 минути по-рано от обикновено.
  2. Ако все пак детето не издържи и заспи – оставете го да поспи 20-30 минути и го събудете. Най-вероятно насторението му ще е сърдито, но при по-големите деца чудесна работа вършат разговорите. Легнете до детето и му говорете какво ще правите след като се разсъни (по възможност нещо, което ще предизвика интерес за него). За няколко минутки лошото настроение ще си е отишло. Остатъка от деня прекарайте както обикновено и опитайте да организирате разходка навън.

  В такава ситуация слагането за вечерен сън може да варира при различните деца. Тук важно е да обърнем внимание на сигналите, които дава детето. Всяко дете е уникално и няма едно решение, което ще работи при всички. Действайте според обстоятелствата и вашата интуиция.

  При едни ще сработи вариантът с удължаване на будното време във втората част на деня с 15 минути, при други е възможно да се намали вторият интервал на будуване с 15 минути или пък да се запази същият.

  ПОЛЕЗНО

  Добър ориентир е от сумарното време на будуване за деня да извадите вече изминалото будно време и така ще получите остатъка, от който се нуждае детето. За двегодишните сумарното будно време варира между 11 и 12 часа за денонощие.

  Mother and child reading

  5 ИДЕИ ЗА „СПОКОЙНИЯ ЧАС“ СЛЕДОБЕД

  Както вече стана ясно – около двегодишна възраст много често децата влизат в период, в който започват да отказват обедната дрямка. Тя или се измества за по-късен час, или отпада за част от тях. В повечето случаи това е само временно и скоро ще отмине. Но е важно да осигурим поне един час на тихи занимания и игри, за да помогнем на детето да дочака времето до вечерното лягане без сълзи. Споделям ви няколко занимания, с които можете да грабнете интереса на детето и да го задържите в леглото.

  1. „Да полюлеем Мечо“

  Избирате няколко (малки) любими играчки за детето. Идеята е да се съберат на коремчето на детето. Обяснявате, че сега ще играете на една много интересна игра на люлка. Лягате на леглото и слагате една играчка (Мечо) върху корема си. Започвате да вдишвате и издишвате, за да може играчката да се движи нагоре и надолу. След 5-6 пъти нежно гушвате играчката и казвате, че Мечо толкова хубаво се полюля и се измори, че му се доспа. Слагате Мечо да легне. Продължавате с „А сега искаш ли ти да го полюлееш?”. Тази игра подканва детето да легне, вдишването и издишването помагат на тялото да се отпусне, а слагането на играчките да спят подсказва, че е време за почивка.

  2. „Медитация за деца“

  Можете да започнете с въпроса „Днес научих една нова игра, искаш ли да ти я споделя? Ела, легни до мен. Отпусни крачетата и ръчичките, а сега затвори очички. Ще ти разкажа как мина денят на частите от тялото.” Детето ляга, вие сядате до него и бавно разквазвате как е минал денят на всички части на тялото, като нежно докосвате. Разказвате кратка история за всяка част от тялото, като подканвате детето да вдиша и издиша преди всяка история. „Днес крачетата много играха – тичаха и скачаха, сега дойде време за почивка, за да може да имат сили отново да правите заедно любими неща“. Не забравяйте, че гласът ви трябва да е спокоен и монотонен.

  3. „Пикник на леглото“

  Застелете одеяло за целта, поканете любими играчки на „партито“. Много подходящи за целта са дървените плодове и зеленчуци с велкро. Можете да изпозлвате всичко налично от детската кухня или каквото прецените. Вместо пикник, винаги може да превърнете леглото в лодка, влак, космически кораб – всичко, което вълнува детето в момента.

  4. „Палатка“

  Може да поставите истинска палатка в средата на стаята или да си построите такава с одеяло, столове и чаршаф. Историята я измисляте вие, като целта е да играете в палатката възможно най-дълго и накрая да предложите сън в най-уютното място на света  – прегръдките на мама.

  Бонус идея – ако решите да пресъздадете къмпинг в планината, може да ползвате истински звуци на птици и различни животни за по-реално изживяване през телефона си, например, като го поставите на разстояние от играта.

  5. „Любима книжка/подкаст за приказки“

  Нова книжка или не – по време на четенето е добре да ангажираме детето с историята. Може да задаваме въпроси или да го помолим да открие даден герой. Ако пък искате да си починете от четене – пуснете любимия си подкаст с детски приказки и слушайте заедно! Нашият любим е „Златните приказки“.

  СЛЕД ТИХИЯ ЧАС – РАЗХОДКА

  Разходката навън винаги е добра идея. И ако детето не е заспало по време на играта, моята препоръка е, да изместите вечерното лягане с около час по-рано.

  Трудно е, когато детето не спи през деня. В главите ни има толкова много задачи за отмятане, които не ни дават покой. Но запомнете, че този отказ от сън често е само период, който скоро ще отмине. Дайте си цялото време на света и приемете случващото се като подарък, защото тези сладки мигове никога повече няма да се върнат.

  Ако имате въпроси или трудности относно съня на детето – може да се свържете с Катя от „Приспивна песен“ в Инстаграм или на нейния сайт https://www.prispivnapesen.com/.

  Петя Петкова-Пенчева

  Instagram: @petyatalks

  Kid play indoors Previous post КиндиРу – скок от Австралия до България
  Next post 20 март – Международен ден приказката и разказвача
  Close