Първи грижи за детските зъбки и как да създадем положителна асоциация за зъболекарския преглед
Read Time:7 Minute, 15 Second

Първи грижи за детските зъбки и как да създадем положителна асоциация за зъболекарския преглед

Оралната хигиена при най-малките е толкова важна, колкото е проследяването на целия здравен статус на децата. Без да съм специалист, определям нашата помощ за грижата за зъбите на децата като начало на навици за цял живот. Моят стремеж е винаги да действам със смисъл, разговори с детето и да се допитвам до специалисти, ако имам притеснения относно оралното здраве.

Днес ви разказвам за личния си опит със своето дете – какво ни помогна за създаването на спокойна атмосфера и желание за съдействие от страна на дъщеря ни (която е на почти 3 години в момента) за миенето на зъбите, идеи за книжки, както и посещението на детския стомалог за първи път. На финала оставям линкове и списъци, които смятам за полезни.

НАЧАЛОТО

Първите стъпки, които предприехме относно оралната хигиена, бяха още преди появата на първите млечни зъби. Леко масажирахме венците със силиконов накрайник (взехме от аптеката). За детето беше приятно и успокояващо точно в този период на зъбоникнене и слагане на всичко в устата.

ДОПИТВАНЕ ДО ПРОФЕСИОНАЛИСТ

Съветът на семейния ни стоматолог беше да започнем да мием зъбките с четка и паста от появата на първите две зъбчета (обикновено са долните). Препоръча ни паста за зъби „Ненедент“ без флуор и да помагаме с миенето на зъбите поне до 6-годишна възраст. Преди това да се постараем да създадем навиците на детето, най-вече като даваме личен пример и нежно, но твърдо покажем, че с оралната хигиена не правим компромиси. Относно храненето – да мием зъбите поне 10 минути след края на храненето, да предлагаме контролирано храни и напитки със захар, да насърчаваме пиенето на вода и консумацията на плодове и зеленчуци в прясно състояние.

Относно четката за зъби – да се сменя често, както при нас възрастните. Ние не чакаме определено време, а следим външния вид на четката. Ако детето е боледувало – четката също трябва да се смени.

Личен опит – след тестване на доста марки, стигнах до извода, че най-бавно се разрушава целостта на механичната четка за най-малките от „Curaprox“.

Още нещо, което намирам за важно – да окуражаваме детето да използва механична четка за зъби поне до първи клас. Детските ръце се развиват и оформят дълго време, като чрез обикновена четка ще насарчим това. Ръката се движи по различен начин с механичната четка и по съвсем друг с електрическата.

КЪТ В БАНЯТА

За първия рожден ден на дъщеря ни ѝ подарихме опознавателна кула, която използваме вече две години (ако ви е любопитно, нашата е от Little Feiry). Основно я използваме, когато Ради помага в кухнята, да си мие ръцете и зъбките. Първоначално не достигаше до образа си на голямото огледало над мивката, затова ѝ взех кръгло подвижно огледало, на което да се вижда. До ден днешен ми прави впечатление, че оглеждането я задържа повече време там, което означава и по-дълго миене на зъбите (в началото беше едва няколко секунди).

На подходящо разстояние сме сложили поставка за четка, паста, пластмасова чаша и хавлия – нейния кът за лична хигиена в банята, заимстван от Монтесори. Бихте могли да направите такъв кът ниско на земята с нечупливо огледало, например (у дома такъв кът сме ѝ пригодили в коридора, огледалото поръчахме от семейството на Галита le.montessori).

КАК ДА СМЕ ПОСТОЯННИ С МИЕНЕТО НА ЗЪБИТЕ

С порастването на децата расте и тяхното желание за самостоятелност. Когато се намесваме с корекции или с постоянно желание ние да направим нещо вместо детето си, често се стига до емоционални кризи. „Искам сама“ периодът започна своето царуване около 2-годишна възраст при нашето дете, което си е в реда на нещата. Наблюдаваме и съдействаме, с минимално намесваме.

Когато се стигне обаче до миенето на зъбите държим това да се случва под наш контрол. Да, случвало се е детето да не иска да си мие зъбите или пък някой от нас да ѝ ги измие. Случвало се е само да иска да дъвче четката или да смуче пастата. Приемаме ситуацията и много говорим – какво се случва, когато не се мият зъбите.

ДА ПРЕДИЗВИКАМЕ ИНТЕРЕСА НА ДЕТЕТО

Когато въвличаме детето в процеса, който предстои, независимо дали е готвене, чистене, помагане или миенето на зъбите – работи при нашата дъщеря. Заедно купуваме четка и паста за зъби, колкото е възможно – предлагам избор. Тествали сме четки и пасти за зъби, които тя си е харесвала в аптеката или дрогерията.

Когато си мием зъбите заедно с детето също работи добре у дома. Така даваме личен пример и, предполагам, за повечето деца е много забавно. Преди да стигнем до тази дейност сутрин или вечер не я питаме „Искаш ли да си измиеш зъбите?“, а „Дойде време да измием зъбките“.

Обикновено държа две пасти за зъби и я питам и друг въпрос, който също работи добре – „Мече или ягодка?“ (според картинката отпред). Давам ѝ четката да тренира като акцентирам върху това да слага малко паста отгоре, тя да опитва да изчетква, след което някой от нас измива зъбите след нея. В началото много дъвчеше четката, обръщаше я с дръжката към устата, искаше да смуче пастата. Деликатно я отклонявахме и обяснявахме какво да прави. Бързо мина този период.

Книгите също много помагат за всякакви нови ситуации у дома. Любимите ни книжки на тема орална хигиена са „Каю: Мия си зъбите сам“ от издателство Кибеа и енциклопедията от издателство Фют „Първи въпроси и отговори: Защо трябва да мием зъбите си“. Идеи за книжки, освен самостоятелно да търся в интернет, често взимам от фейсбук групата на Пирина Воденичарова „Нито ден без книжки“.  

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПРИ ЗЪБОЛЕКАР

Препоръката на някои стоматолози за първия преглед на детето е това да се случи още при появата на първите млечни зъби. Така детето ще свикне с обстановката от рано, а родителите ще получат професионални съвети. Други предлагат това да се случи около годинката на детето.

Ние избрахме първото посещение да се случи, когато излязат всички 20 млечни зъба. Поинтересувах се за стоматологични кабинети, които са специално за детски прегледи. В края ще намерите линкове на тези, които най-много ми допаднаха.

И нещо много важно – да опитаме да сме спокойни преди прегледа. Често, без да искаме, предаваме собствените си страхове на дечицата. Не казваме „Там не боли“ и от сорта, за да не предизвикваме негативни асоциации у детето. Добре е първият преглед на детето да се случи тогава, когато няма оплаквания и не се налага интервенция.

КАК СЕ ПОДГОТВИХМЕ ЗА ПЪРВИЯ ПРОФИЛКАТИЧЕН ПРЕГЛЕД

Поне веднъж месечно у дома се споменава словосъчетанието „Отивам на зъболекар“ (посещавам ортодонт от повече от година и срещите със специалиста са всеки месец). Разказваме какво се прави, когато отиваме на зъболекар, как си изчакваме реда и пр. За онагледяване на ситуацията подарихме на дъщеря ни книжката от поредицата „Защо? Какво? Как? Отиваме на зъболекар“ на Фют. Енциклопедиите им са страхотни!

Няколко седмици преди деня, в който бях запазила час, започнахме да споменаваме за посещението, да играем на зъболекар у дома, да разглеждаме книжката. Запазих час, в който знаех, че ще е минало достатъчно време от сутрешното събуждане, рутина, закуска и игри и предполагах, че ще е спокойна.

В деня на прегледа отидохме близо 30 минути по-рано, за да разгледаме кабинета отвън, да разгледаме чакалнята. Посрещнаха ни с усмивка и предложиха на Радина да „измие“ зъбите на едно хипопотамче играчка. На масата пред нас имаше и подходящи за деца книжки, които четохме и се настроихме за прегледа – „Миенето на зъби е глупаво“ (от Лидл, доколкото разбрах) и „Чук и Пук“ .

Когато дойде нашият ред стоматоложката дойде при нас, седна за малко наблизо, послуша приказката от книжката, опита да създаде контакт с детето, след което ни покани да влезем в кабинета. Разказа и показа какво прави на нейното работно място, след което ме помоли да гушна детето и заедно да седнем на зъболекарския стол. Много нежно и деликатно с трениран подход премина прегледът на всички зъби, венците и захапката. Аз получих съвети за детската орална хигиена, а Ради детско зъболекарско огледалце, малка играчка животинче, комплект с четка и паста за зъби.

В комбинация от всички тези фактори бих казала, че асоциацията за момента е положителна, надявам се така да остане и занапред. Съветът към нас родителите е прегледите на децата да се правят два пъти годишно, при липса на други оплаквания.

Оставям линкове, които намирам за полезни:

  1. Списък със зъболекари за деца в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Асеновград и Смолян на база препоръки от майки от сайта на Радостина Христова – Радостна мама.
  2. Интервю с д-р Радосвета Симеонова в подкаста Пътят на родителя.
  3. Сайт на д-р Цвети с кабинет в София.
  4. Сайта на Smile factory, на които се спряхме ние.
  5. Интервю с Елеонора Янкова, майка на три дечица – гледайте го в последните 10 минути от този епизод на предаването „Семейно време с мама Йоко“.

Автор: Петя Петкова-Пенчева

Снимки: Личен архив и Canva

Последно от мен в Инстаграм, @petyatalks:

Previous post Кунка Великова от „Неща с душа“: Да не затрупваме децата с играчки
Eleonora Yankova - blog guest Next post Елеонора Янкова: Всяка жена губи себе си, като става партньор и след това родител
Close