С малко дете на Малдивите – мисията е възможна
Read Time:9 Minute, 43 Second

С малко дете на Малдивите – мисията е възможна

Всичко, което ви е нужно за планиране на ваканцията

Аз съм Тина, майка на Радина. По професия съм магистър-фармацевт, а по душа – пътешественик. Успях да запаля мъжа ми по хобито ми и заедно планираме с удоволствие и много страст всяко пътешествие. Откакто се роди дъщеря ни – нагаждаме живота и приключенията ни спрямо нея, защото истински вярваме в позитивното родителство и ползите от това за всички ни.

Наскоро със семейството си посети Малдивите – дестинация, която не много родители с малки деца биха посетили. Какъв ви е опитът до момента с пътуване навън с двегодишно?

Пътуването с Радина извън граница никак не ни е чуждо. Тя беше само на 3 месеца, когато заминахме за Гърция за месец и половина с нея. Най-магичното и хубавото ни време заедно досега.

Първото пътуване на дъщеря ни със самолет беше също до Гърция – посетихме и обиколихме остров Крит с нея, когато беше на годинка. При последното ни море тази година „закрихме сезона“ на полуостров Ситония и се замислихме колко много време остава до следващото лято, затова решихем да отидем ние при лятото по-скоро! Така започнахме да планираме екзотичната ни ваканция на Малдивите.

Сами ли организирахте пътешествието с дете на Малдивите или с агенция?

Обикновено планираме и организираме сами всяка почивка, но в случая се убедихме, че с агенция цената ще бъде доста по-добра. Предимствата да използваме агенция за тази дестинация не бяха само тези. Запазиха много добри места за полетите без доплащане. На някои от полетите се бяха погрижили да имаме допълнително място за краката (на полетите от и до Истанбул). Отделно бяха запазили местата веднага след бизнес класата на самолета, така че да ни отнеме минимално време качването и слизането от борда.

Обслужването с храна също ставаше веднага. Освен това при пристигането и заминаването в Мале ни пое техен агент, който уреди да преминем през всички проверки и чекиране като пътници с бизнес пакет и изобщо не сме се редили на никакви опашки. Всичко ставаше изключително бързо и приятно!

Как се справихте с полет, режим, хранене и занимания на летищата и самия полет?

Още щом се зароди идеята за Малдивите погледнах опциите за полетите – пътувахме с Турските авиолинии през Истанбул. Удобното за нас беше, че първия полет беше много кратък (около час) и се падаше около времето за обеден сън на Радина. В самолета бяха подготвили специално детско меню, което запазихме, за да хапне като кацнем. Тя спа удобно през полета.

Останахме много приятно изненадани, че на летището в Истанбул има множество и огромни детски площадки – с батути, пързалки, забавления. Там прекарахме цялото си време за трансфер (около 4 часа).

Следващият полет излиташе около 21:30 часа (българско време) за вечерен сън на Радина и отново беше много удобно, защото след като хапна – веднага заспа. Бяхме настанени на средните редове на самолета на цял ред от 3 седалки. Така ние с баща й бяхме откъм пътеката и имахме място за краката, а Радина спа на нейната седалка и половината от моята. На връщане дори беше още по-удобно, защото целият ред зад нас беше свободен и баща й спа на него, а ние двете се ширехме на 3 седалки.

Бях предвидила нейната възглавничка и одеяло от вкъщи, книжки за самолета и списание „Бърборино“ с игри. Не ги използвахме, защото спа и на двата дълги полета (около 7 часа и 30 минути е полетът от Истанбул до Мале). На всяко детенце дадоха несесерче с дървено самолетче и пилот, принадлежности като четка и паста за зъби, чехли и чорапи.

Относно храненето – преди полета в София посетихме бизнес салона на летището „Aspire“, където обядвахме на спокойствие и след това тя спа през полета. На следващия полет хапна в самолета специално детско меню отново.

Досега не бяхме виждали толкова много деца на борда на самолет – Малдивите се оказа доста желана дестинация за семейна почивка. За децата, които имат екранно време има опция да гледат филмче или да играят игри на екрана пред седалката. Ние не сме се възползвали.

Къде точно бяхте и как избрахте къде да се настаните?

Отседнахме във Villa Nautica, Paradise island – препоръчвам го напълно! Избрахме сами резорта, в който искаме да отседнем и чрез агенцията получихме добра оферта.  Най-важното условие беше да сме в резорт в близост до летището на Мале и трансферът да бъде с лодка. Искахме да избегнем допълнително чакане на летището за вътрешен полет.

Друго условие, което имахме е да сме в плажна вила, за да имаме директен излаз на плажа и да сме в резорт, а не на местен остров.  Искахме резорта да е разположен до богат риф, тъй като шнорхелингът ни е хоби и искахме да се насладим възможно най-много.

Много ни допадна вилата – имахме на разположение шезлонги и директен достъп до плажа. Разстоянията са големи и никога не беше пълен плажът – все едно само за нас. Вилата се почистваше 2 пъти дневно. Рифът е разположен точно пред вилата и редовно преминаваха безопасни рифови акули и имахме възможност да се гмуркаме непрекъснато.

Персоналът беше много мил и слънчев с децата. Непрекъснато играеха с тях, имаше специално отношение от всеки. Посрещнаха ни с коктейл за добре дошли, с удоволствие возеха Радина до тях на електрическите колички за придвижване в резорта. Разполагат и с огромен детски център, организиран дори като детска градина – със спално помещение, множество игри, площадка на самия плаж. Посетихме го 2 пъти за кратко и останахме очаровани.

Вечер организираха танци за децата в бара на резорта преди вечеря. Изхранването ни беше full board, т.е. закуска, обяд и вечеря и останахме много доволни. Имаше голямо разнообразие от храна и риба всеки ден.

Чувала съм, че Малдивите са само за лежане. Как протичаше един ваш ден?

И аз така бях чувала, затова си представях как лежим на плажа по цял ден, а Радина играе с кофичка и лопатка до нас в пясъка (които така и не използвахме).

Сутрин след закуска веднага отивахме на плаж пред вилата ни. Радина обличахме с SPF бански и шапка, за да може да прекара повече време във водата. С баща й се редувахме за шнорхелинг. За нея бяха интересни големите риби, които плуват покрай нас, беше смела и уверена сама да влиза във водата, много е плитко.

Естествено – правихме кюфтета от пясък, учехме я да плува и се опитвахме да хванем рибите. Незабравими моменти за нас. След това Радина обичаше да си реди мидички и коралчета на шезлонга, докато ние все още сме във водата. Следва обяд и много изморено дете, което заспива веднага във вилата, а ние отново отиваме на шезлонгите пред вилата. Редувахме се да я гледаме на камерата, докато сме във водата пред вилата или почиваме на шезлонга. Другият, който не е „дежурен“ плува по-далеч или обикаля други места за шнорхелинг в резорта.

Следобед обикновено има голям отлив и ползвахме времето до залез (около 18:00 ч.) за разходка до лагуната с приказните къщички над водата. Там е по-дълбоко и подходящо за плуване с акулите, разходка и наблюдаване на скатовете или коктейл с гледка към залеза. След това се отправяхме към ресторанта за вечеря, гледахме храненето на скатовете всяка вечер и танцувахме на плажната детска дискотека. Всеки ден правехме по минимум 10 000 крачки, изобщо не сме лежали!

Доколкото разбирам – сте били само тримата, как се справихте с дневния режим на детето?

Както се справяме всеки ден! Родителството за нас е споделена отговорност и не си помагаме, а участваме активно заедно. Спазваме часовете за ставане сутрин и държим винаги Радина да спи на легло, на затъмнено и при подходящи условия обедния си сън. Не правим компромис с това. Вечер също спазваме горе-долу един час за заспиване като преди това четем книжки. Тя е свикнала на този ритъм и знае какво следва. Не сме имали никакъв проблем с режима. Благодарение на него всичко вървеше много гладко и предвидимо. Преди пътуването четяхме книжки на морска тематика: „Раче-Юначе“, което щипва за носа зъбатата акула, „Лека нощ, Океан“, енциклопедии за морето, самолетите и корабите. Разказвахме предварително какво предстои, какво се случва и защо.

Обикаляхте ли островите?

Нямахме намерение да обикаляме различни острови, а да посетим различни шнорхелинг локации и да плуваме с рифови акули, скатове и костенурки. Запазихме си полудневна екскурзия с бърза лодка до различни локации за гмуркане и емблематичните за Малдивите Sandbank.

Имахме опция да оставим Радина в детския клуб докато ние сме на тази екскурзия, но решихме, че с нея ще е още по-хубаво и незабравимо и я взехме с нас! Потеглихме с лодка с 500 конски сили, а тя непрекъснато крещеше „Юхууу“, докато хапваше плодове и почерпки от капитана на лодката. Бяхме си взели пояс, в който я сложихме и ние плувахме около нея с маските за гмуркане. Беше много спокойна, дори припяваше Baby shark, а ние виждахме истинската красота на Малдивите, която е под вода! Беше незабравимо изживяване за нас!

Какви документи са необходими? Как плащахте, каква е валутата?

Необходим е единствено валиден задграничен паспорт и специален IMUGA код за всеки, който влиза и излиза от страната. За нас този код предоставиха от агенцията деня преди полетите на отиване и връщане. Плащахме допълнителните си разходи с карта на рецепция (коктейли, екскурзията).

Винаги приготвяме в ръчния си багаж, необходими дрехи и пособия за поне 2-3 дни (бански, бельо, дрехи, четка за зъби, маска за шнорхелинг). Това го правим с цел, ако случайно се забави или не пристигне багажът ни с нас (все пак има трансфер и багажът може да се загуби), да имаме подръка дрехи и пособия от първа необходимост, докато пристигнат куфарите. Досега не сме имали такъв случай, но предпочитам да сме подготвени. В багажа приготвихме също гърнето, което ползва Радина.

Все пак е екзотична дестинация, поставяхте ли си някакви ваксини?

Никакви допълнителни имунизации не са необходими. Като фармацевт бих посъветвала да се вземат лекарства от множество лекарствени групи. Ние, за щастие, не се наложи да ги използваме. За Радина бях взела близалки против гадене за лодките, но изобщо не й прилоша. 

Каква е религия на Малдивите и някакви рестрикции?

Няма никакви рестрикции на частните резорти за облекло или алкохол, на какъвто бяхме и ние. Местните изповядват ислям и на местните острови и столицата Мале посетителите трябва да се съобразят с изискванията на религията.

Адаптер за телефон нужен ли е?

Да, използвахме наш универсален адаптер, който взимаме на всяко пътуване извън Европа.

Кога е най-подходящият сезон?

Малдиви са най-предпочитана дестинация в периода от ноември до март, когато се води сух сезон. Възможно е да превалява, но валежите отминават бързо, за минути.

Имаше ли медицинска грижа около вас и дали сте допазарували храни и други?

В резорта има дежурен лекар, но аз бях предвидила достатъчно лекарства за всеки случай и в нашия багаж. С храната не сме имали никакви притеснения или неразположения. Хранехме се в ресторанта на резорта на блок маса и имаше огромно разнообразие от европейска и креолска кухня.

Колко струваше за трима ви престоя – самолетни билети, изхранване и настаняване?

Самолетните билети и престоя ни в резорта запазихме края на септември за периода 09.12-17.12 и сумата за тримата беше 12 000 лева. Сумата покриваше изцяло изхранването и доплащахме само коктейли от баровете на резорта и екскурзията, която ни струваше 400 долара общо, а за Радина беше безплатна.

Child friendly ли са Малдивите като дестинация?

Абсолютно! Целия резорт, а и самия полет до Мале бяха пълни с деца на нейната възраст. Климатът е чудесен, водата е кристална и е много плитка и топла. Не се сещам за по-подходящо място за почивка с дете.

Снимки: Тина Димчева – личен архив; blogpost cover: pexels.com


Автор: Петя Петкова-Пенчева

Намерете ме и в Инстаграм @petyatalks

Previous post Децата с малформации имат нужда от пълноценен живот и много любов
Close