Слушането на приказки сплотява – интервю със сърцатия подкастър Диляна Атанасова
Read Time:8 Minute, 33 Second

Слушането на приказки сплотява – интервю със сърцатия подкастър Диляна Атанасова

В чест на Международния ден на детската книга ви споделям приказния свят на едно момиче със златен глас. Срещна ни Инстаграм и за мен тя е вдъхновение и подкрепа вкъщи (макар и дигитално). Днес ви разказвам за „Златните приказки“ на Диляна Атанасова.

„Създадох подкаст „Златните приказки“, а професионалният ми път е цветен, като мен самата – завърших “Връзки с обществеността”, “Маркетинг мениджмънт”, работя в сферата на маркетинга, била съм част от “Българската Коледа”, снимала съм детски и бизнес събития, активно се занимавам с доброволчество, копирайтинг.“

ПОДКАСТЪТ „ЗЛАТНИТЕ ПРИКАЗКИ“

“Златните приказки” е пространство за споделено семейно време, където приказките, които помним и обичаме оживяват и се претворяват като нежен танц на спомените. Подкастът е с фокус класически и познати приказки на малки и големи и целѝ да намали времето пред екраните. Запознава децата с нови думи и ги провокира да задават въпроси.

Всичко започна много отдавна. Преоткрих любовта си към старите детски книжки, когато намерих любими приказки от ‘96 година. Когато минаха години и родих дъщеря ми, се зароди желанието да я запозная с тези мои любими приказки, но през 2018-та тя беше още мъничка и не прояви интерес. Тя започна да се заслушва след 3-годишна възраст, което всъщност е очакваното време децата да проявяват интерес към приказки. Един ден си полегна и заспа, докато бях пуснала приказка, и така започна нейният вълшебен полет в света на аудио магията.

Започнах да чета на глас за себе си от изданието “Златна книга на приказките” на издателство Colibri, със съставител Жечка Георгиева. То бе част от детството ми – така чуден спомен, в който исках да потопя повече деца и семейства.

През 2020 година качих първия епизод – “Русокоска и трите мечки” и с това стартирах магичния свят на Златните приказки, където вече може да се слушат и нови приказки от съвременни български и чуждестранни автори, стихове, гатанки и литературни изненади. Самата аз съм творец – пиша любителски проза и пея.

СЪРЦАТИЯТ ПОДКАСТЪР

Част съм от екипа на асоциация “Детско сърце” – НПО в подкрепа на децата с вродена сърдечна малформация, а и самата аз съм родена с ВСМ. Вярвам, че такива деца могат да израснат като пълноценни хора и влагам цялата си любов в това, което правя, така че децата, които слушат подкаста да изживяват вълшебни, забавни, интересни, чудати истории. През годините ми работа с деца, оздравителните лагери, на които сме ги водили, арт ателиетата и събитията, които сме организирали, съм научила много.

Да, няма лек за ВСМ, но има лек за душите ни – лекуваме с доброта, внимание, любов, отношение към децата. Без значение дали сте родители на такива деца – когато сте винаги усмихнати, уверени и позитивни около децата си, това им помага да са силни бойци и да се справят с предизвикателствата.

Приех образ на сърцат и нежен разказвач за много деца, а приказките на мен ми носят хармония и уют. Сближават ме с един магичен свят, преплитайки всички нови усещания в живота ми. Вълнувам се винаги, когато чета нова приказка в подкаста и мисля, че това е тази сърцатост, която витае в пространството около мен и в работата ми.

ОТ КОГА ДА ЧЕТЕМ НА ДЕТЕТО?

От утробата! Колкото по-рано, толкова по-добре. От първите мигове представяме на децата си един нов свят, в който гласът на мама е вълшебство и като с вълшебна пръчица рисува и разкрива всички чудноватости от заобикалящата ги среда – някои чрез думи, други чрез слушане, трети чрез преразка по картинки в книгите, четвърти чрез интерактивно четене.

Покрай силно ангажираните ми дни преди за забременея, не съм си и представяла, че някой ден ще пея и ще говоря на малкото растящо щастие в корема ми.

Винаги ѝ говорех, четях ѝ стихове, пеех. След като се роди, по-активното представяне на книгите започна в 6-ти месец. Първата ѝ книга беше с твърди корици “Първите 100 думи”, и бавно, но славно искаше да се научи да я разглежда самостоятелно. Меки книжки, карти с букви, книги с различни формати, богати июстрации, твърди или меки страници, децата само чакат някой да им покаже красотата на света в тях!

А КОГА ДА ПРЕДЛОЖИМ АУДИО КНИГИ НА ДЕЦАТА?

Имам 3-месечни слушатели, при които гласът ми работи по-добре от бял шум, и деца над 2 годинки, които се заслушват и харесват много повтаряемите елементи в „Червената шапчица”, “Косе-Босе”, “Трите прасенца”, “Житената питка”, “Дядо и ряпа”, “Упоритото слонче”. Това всъщност е и една от препоръките – да се стартира с пускането на такъв тип приказки.

Обаче всяко дете за мен е вселена и може да ни изуми с избора си и нещата, които му харесват.  Приспивни приказки, както и приказки по време на игра в началото за малките слушатели е препоръчително да са с продължителност до 10 минути. Публикациите и изследванията* сочат, че някои деца, ако играят или рисуват, докато слушат история (независимо дали родителят чете на глас или е запис), попиват много повече.

ПОЛЗИ ОТ СЛУШАНЕ НА АУДИО ПРИКАЗКИ

Мога да обобщя няколко, които определям за важни.

  • Децата се срещат с по-сложни теми и слушат книги с по-високо качество.
  • Аудио форматът е особено полезен и за деца с дислексия.
  • Аудио приказките подобряват менталното здраве и паметта и намаляват стреса. Децата с радост биха рисували приказен герой, докато слушат как някой им чете за него.
  • Развиват чувствата на детето и пленяват въображението му, но и спомагат да се разпознават и развиват умения за емпатия и емоционална интелигентност.
  • Помагат на децата да изградят любов към книгите. Не е тайна, че някои деца не обичат да четат и родителите търсят всякакви начини да ги накарат да опитат и да заобичат четенето, но невинаги с успех. Аудио историите успяват да запалят почти всяко дете, защото са достъпни и забавни! А запали ли се по една история, ще иска още, ще иска и да притежава книгата, да я пази, да я разглежда и да ѝ се наслаждава, бъдете сигурни.
  • Щаденето на зрението ни е ценна полза, особено при хора с такива проблеми. Аудиокнигите се превръщат в алтернатива, която ще ни помага все повече в бъдеще.
  • Качествено семейно време и алтернатива на екранното време. Всяка секунда, прекарана в красиво, цветно и наситено аудио пътешествие, е най-хубавият семеен подарък, който може да си дарите.

СЛУШАНЕ НА АУДИО ПРИКАЗКИ – ИДЕИ

В подкаста „Златните приказки“ повечето епизоди са записани така, че да не превъзбуждат децата и да са подходяща предпоставка за релакс на ума и на големи, и на малки. Може да въведете слушането на приказки във вечерната рутина. Ние го практикуваме повече от 2 години (без пропуск) и слушаме винаги на загасено осветление, заедно. Вместо детско филмче, предложете на детето да си избере приказка и да слуша, докато играе, рисува. Ако детето все още не може да прави самостоятелен избор, пускайте аудио приказки по ваш избор.

Слушайте аудио приказки и по време на път. Играйте с кукли за пръсти, рисувайте приказки герои, обсъждайте герои – с какво сте съгласни и одобрявате, тренирайте критичното мислене (не само на децата, но и вашето). От всяка приказка можем да си вземем важни и ценни уроци.

КАК СЕ СЪЗДАВАТ ЧИТАТЕЛИ И СЛУШАТЕЛИ

Любов към четенето възпитаваме от ден първи, с две важни стъпки: Упоритост и Последователност. Трудно е да възпиташ любов в свят, в който господстват технологии и купища играчки. Въпреки непрекъснатото ми старание, детето проговори по-късно от приетото за норма, чухме късно дори “мама”. Дълго време (почти 2 години) сме разглеждали илюстрации в книгите. Обсъждали сме ги, играли сме с тях. Учили сме се как да почукаме на книжната порта и да видим какво ни очаква отвъд нея. Учихме се коя книга предизвиква емоции, коя се затваря на секундата и никога не се отваря. Кой цвят е по-готин, коя буква е по-чудна, колко песни могат да се измислят от един ключов елемент на илюстрация. Учихме се да бъдем деца. Дори да не сме от „послушните“. Да мачкаме и да късаме, да опознаваме. Да стъпваме върху книгите. Да правим къщи от книги. Но най-вече ми харесва, че го правихме заедно.

Навярно всеки, който е тук се стреми да възпитава книжна любов. Дори да не се получава по план, дори детето да не иска да му четете и да слуша, а само да си говорите и разказвате по илюстрациите, да затваряте бързо книги, да отваряте други – имайте търпение. Защото нито един шедьовър не се създава за ден. Узрява, преживява метаморфоза, оформя се… разцъфва точно тогава, когато трябва!

С търпение и любов стигнахме до момента, когато четем заедно, осъзнато се избират книги и се задават въпроси. Но нещо повече – дъщеря ми е знаела имената на героите в приказките, самите истории. Просто не е можела да облече това с думи. И още нещо – не е срамно детето да посети логопед – той е нужната насока и отваря нови светове за децата и носи прераждане и в книжно отношение.

А слушател се създава по подобен начин, но винаги заедно и сплотено!

КАКВА Е 2023 ГОДИНА ЗА ПОДКАСТА

Стартирах годината ударно с гост-епизоди с Мая Дългъчева и Мария Донева, които прочетаха свои авторски приказки в подкаста. След това дойде ред на златните гласове на обичани и популярни личности по повод Деня на приказката през март.

Симеон Владов, Орлин Павлов, Василка Сугарева, Христина Ибришимова, Татяна Захова, Момчил Степанов, Виктор Танев, Иван Велчев, Николай Николов, Йоанна Драгнева, Лидия Михова, Петя Данкова и талантливите деца от частното музикално училище, куклените актьори от Младежки театър “Николай Бинев” повярваха на порива на сърцето ми. Доказахме, че заедно можем да усмихнем децата по света с нещо така ценно, на което все по-често забравяме да се радваме. Приказките!

Възродихме любими, но позабравени приказки, както и включихме по-малко известни, така че всеки малък и пораснал мечтател и слушател да се развълнува и да намери своята приказка, която ще запали интереса му към книгите и вълшебствата. Кампанията стартирахме с 6 талантливи деца от Voice Academy, които прочетоха приказки за малките слушатели на подкаста.

Благодаря на издателствата, с които си партнираме в тази кампания, както и на всички съмишленици, които повярваха в идеята да подарим приказки за малки и големи мечтатели.

В подкаста очаквайте и много съвременна литература. А и моята първа детска книга!

Подкастът „Златните приказки“ можете да слушате тук или да последвате във Фейсбук и Инстаграм.

Автор: Петя Петкова-Пенчева, Инстаграм @petyatalks

Снимки: Диляна Атанасова, CANVA

*Публикации и изследвания за слушането на приказки – Jim Trelease, The Read Aloud Handbook, Sarah Mackenzie, The read aloud family и Dr. Michael Gurian

Mother and daughter at the park Previous post Да възпитаваме, като зачитаме детето като личност – интервю с психолога Милена Николаева
Next post Спорт за здраве, а не за перфектна снимка – интервю с Мария Попова
Close